omega31

Omega-3 zsírsavakról…

Bármilyen ellentmondásosan hangzik, van olyan zsír, amelyből jó, ha sokat fogyasztunk. Az Omega-3 zsírsavak többszörösen telítetlen zsírok  amelyek fontos szerepet játszanak számos élettani folyamatban, a véralvadás és a vérnyomás szabályozásától egészen a gyul­ladás csökkentéséig. Jelentőségükre akkor derült fény, amikor vizsgálni kezdték miért olyan ritka az ízületi gyulladás és a szívbetegség az eszkimók között.

inseed backgroundGyógyító tulajdonságai:

A szívünkre gyakorolt hatása
A szív- és érrendszeri betegségek az első számú halálokok kö­zött szerepelnek a felnőtt lakosság körében. A szívrohamok többsége akkor következik be, amikor vérrögök keletkeznek az artériákban, amelyek gátolják a vér áramlását és az oxigén elju­tását a szívbe. Számtalan kutatás igazolta, hogy az ómega-3 zsír­savakban gazdag étrend csökkentheti a szívroham és a stroke ki­alakulásának kockázatát.

  1. A vérerek beszűkülését okozó egyes prosztaglandinok, leukotriének és tromboxánok termelődését gátolják, ezáltal csök­kentik a vérnyomást.
  2. Megakadályozzák, hogy a vérlemezkék összetapadjanak és vérrögöt képezzenek.
  3. Csökkentik a trigliceridek szintjét. Ezek a koleszterinnel ro­kon vérzsírok hozzájárulhatnak a szívbetegség kialakulásához.
  4. Csökkentik a gyulladást az artériákban, és hatásukra a szív képes lesz erősebben pumpálni.
  5. Az Omega-3 zsírsavak nemcsak a megelőzésben jutnak jelentős szerephez, hanem bizonyítottan fokozhatják a már ki­alakult betegség terápiájának hatékonyságát is. Nagy adagokban alkalmazva segítenek megakadályozni a koszorúér újbóli elzá­ródását, amely gyakran előfordul olyan betegeknél, akiken angioplasztikát hajtottak végre egy elzáródott ér megnyitására.

Széles körű egészségvédelem
A kutatási eredmények alapján az ómega-3 zsírsavak igen sok­féle módon óvják egészségünket. Többek között hasznosnak bizonyulhatnak az alábbi területeken:

  1. A krónikus bélgyulladás kezelése:  1 évig tartó kísérlet szerint, amelyben Crohn-betegségben szenvedő személyek vet­tek részt, a halolaj-kiegészítőt szedők 69 százaléka maradt tü­netmentes, szemben az egyéb kezelésben részesülők mindössze 28 százalékával.
  2. A mentális egészség javítása: Néhány kutató úgy véli, hogy a depresszió előfordulásának gyakoribbá válása az Egyesült Államokban részben összefügg a halfogyasztás visszaesésével. Az ómega-3 zsírsav alacsony szintje miatt meggyengülhet a sejthártya, és csökkenhet bizonyos neurotranszmitterek képződése az agyban. Annak a 44 bipoláris zavarban (mániás depresszióban) szenvedő betegnek, akik részt vettek egy ezzel kapcsolatos vizsgálatban, közel kétharmada mutatott javulást, miután halolajat kapott.
  3. A lupus visszaszorítása: Halolaj-kiegészítők szedésének hatására a bőrfarkasnak is nevezett súlyos autoimmun betegség tünetei enyhülnek, valószínűleg azért, mert az ómega-3 zsírsa­vak csökkentik a gyulladást, és megakadályozzák az immun­rendszer túlműködését.
  4. A menstruációs fájdalom csillapítása: Az ómega-3 zsírsavak csökkenthetik a görcsök és a fájdalom kialakulásáért felelős vegyületek, a prosztaglandinok szintjét.
  5. A rák megelőzése: Néhány előzetes eredmény szerint a hal­olaj segíthet az emlő- és a vastagbélrák megelőzésében.

Az Omega -3 zsírsavak forrásai
Az Omega-3 zsírsavak legjobb forrásai az olajos húsú halak, például a lazac, a makréla, a friss tonhal, valamint a szardínia. Próbáljuk meg hetente legalább kétszer az étlapra tűzni ezeket.

Omega-3 zsírsavakhoz máshonnan is hozzájuthatunk: szed­hetünk halolajkapszulát, az ételek készítéséhez használhatunk repce-, mogyoró- vagy szójaolajat, és ehetünk lenmagot. Ez utóbbit kétféleképpen fogyaszthatjuk: frissen őrölve vagy hide­gen sajtolt olaj formájában salátához keverve. A lenmagolajat ne adjuk az ételhez főzés közben, mert elveszíti értékes tulajdonsá­gait. Gyorsan romlik, felbontás után ne tároljuk sokáig.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


4 − 2 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>